SNATAM KAUR világhírű mantraénekes 2016 október 18-án először Magyarországon!

Snatam Kaur23SNATAM KAUR KHALSA amerikai énekes, békeaktivista, továbbá szerzője a nemrégiben megjelent Original Light – The morning practice of kundalini yoga című könyvnek. Különleges tehetsége van ahhoz, hogy a hagyományos indiai szikh énekeket kortárs zenei környezetben szólaltassa meg oly módon, hogy az egyszerre érinti meg a modern embert és kelti fel a lélekben megbújó ősi vágyódást.

 

Snatam Kaur több mint harminc évig tanult spirituális mesterétől, a szikh vallási irányzatot Nyugaton is népszerűvé tevő Yogi Bhajantól, elsajátítva a Naad jóga (szentséges hangokat, mantrákat használó jógairányzat) lényegét. Ennek a spirituális gyakorlatnak a lényege a béke és a gyógyulás élménye, ami Snatam zenéjét olyan erőteljessé teszi, hogy ezáltal a legkülönfélébb emberek számára elérhető. Snatam célja, hogy a belső béke elérését szolgáló hétköznapi eszközöket adjon át az embereknek, ezért tizenhat éve tanítja a Naad jógát, valamint a kundalini jógát és meditációt. Nemcsak workshopokat tart, de tudását megosztja koncertjein, zenei albumain és online kurzusán (Life Guided by Light) keresztül is. 2016 áprilisában megjelent könyve (Original Light – The morning practice of kundalini yoga) erőteljes és a spirituális gyakorlatban napi szinten is jól használható útmutató.

Snatam Kaur Khalsa 1972-ben született az USA-beli Trinidadban. Vezetékneve (Kaur) a szikh hagyományból származik (a szikh vallás női beavatottjai mind ezt a nevet viselik), jelentése „hercegnő”. Hatéves korában családjával együtt Indiába költözött, hogy édesanyja kirtanéneklést tanulhasson. Így a kis Snatam is gyakran énekelt együtt kirtant édesanyjával a szikh templomokban és vallásos ünnepeken, már kisgyermekkorában magába szíva a hagyomány elemeit. Középiskolás korában kezdett el hegedűn játszani az iskolai zenekarban, és zenét szerezni is. Ezt követően Oaklandban járt egyetemre, biokémia szakon szerzett diplomát, majd pedig visszatért Indiába, hogy folytassa kirtan tanulmányait Bhai Hari Singh felügyelete mellett (akitől édesanyja is tanult). 1997-ben élelmiszertechnológusként kezdett dolgozni a Peace Cereals vállalatnál.
2000-től viszont teljes egészében a zenének és a spirituális gyakorlatnak, illetve tanításnak szentelte magát. Elszerződött a Spirit Voyage Recordshoz, akinek alapítója, Guru Ganesha Singh Khalsa, lett Snatam menedzsere és zenekarának gitárosa is egyben. Azóta több mint 20 albuma jelent meg, amelyeket nagy sikerrel fogadott nemcsak a közönség, de szakmai berkekben is kedvező fogadtatásra lelt. 2010-ben az Essential Snatam Kaur: Sacred Chants for Healing című albuma 9. lett a New Age albumok Billboard-listáján. Neve még nagyobb körben vált ismertté akkor, amikor Oprah Winfrey, az ismert tévés műsorvezető elárulta, hogy Snatam Kaur albumai a kedvenc meditációs zenéi közé tartoznak.

Snatam a szikh vallási hagyomány és a kundalini jóga tradíció követőjeként elkötelezetten tevékenykedik egy jobb világ megteremtéséért. A szikh vallás legfontosabb teendői az istenségen történő odaadó meditáció, a szent szikh szövegek tanulmányozása, valamint a mások és a világ javára történő cselekedetek végzése. A szikh mantrák éneklésének is fontos szerepe van, ez megjelenik Snatam Kaur zenéjében is. A szikh tradíciónak megfelelően ő maga is turbánt hord. Spirituális hitéhez híven 2003 és 2009 között minden évben részt vett a Celebrate Peace Tour nevű rendezvényen, amelynek során iskolákban, kórházakban és más létesítményekben is fellépett, koncertet adott és előadásokat tartott. Ő a béke nagykövete a Yogi Bhajan-féle kundalini jóga tradíciót ápoló 3HO Alapítványnak is. Snatam ma az Egyesült Államokban él férjével, a grafikusművész Sopurkh Singhgel és lányukkal, Jap Preet Kaurral. Gyermekük megszületése óta jóval kevesebbet turnézik, de a Sat Nam Fest Kundalini Yoga and Music Festivalt sosem hagyja ki.

Forrás: snatamkaur.com ; Wikipedia.com

 

Snatam Kaur europe_2016_1200_2Snatam Kaur és Barátai: Sacred Chant koncert először Budapesten

Koncert? Énekfesztivál? Csoportos zenés meditáció, esetleg zenés jógaóra? Hogyan is lehetne legjobban jellemezni Snatam Kaur és zenekarának élő előadásait? Igen, mindezek együtt, és még ennél is több. Snatam hangja kristálytiszta és ragyogó, a szív egyszerű, ám erőteljes igazságáról dalol.

Snatam isteni dallamokkal átitatott számai tradicionális szikh mantrákon alapulnak, amelyekhez egyszerű, szívhez szóló angol szövegek társulnak, kiegészítve a szent mantrák jelentését, és egyúttal még könnyebbé téve a közönségnek az érzelmi megnyílást.

Snatam harmóniumon (indiai, fújtatóval megszólaltatható hangszer), hegedűn és gitáron is játszik. A harmónium és a tabla (indiai ütős hangszer) a pandzsábi szikh zenei hagyományt képviseli Snatam zenéjében, ami kellemes elegyet alkot a letagadhatatlan nyugati fűszerezéssel. A koncerten játszott dalok többsége a kirtanéneklés hagyománya szerint kérdés-válasz jellegű, és ez egy olyan energiateret teremt, ami szinte tapintható a koncertteremben.

Snatam igen gyakran pranayamát, egy kör jógikus légzőgyakorlatot is beiktat a koncert közben, esetleg felállítja a közönséget egy-egy nyújtó gyakorlat erejéig, amiből aztán szakrális tánc kerekedik. Akárhogy is, a résztvevők számára az est végére feltárul a nagy kozmikus titok: kétséged nem lesz afelől, hogy a szakrális zene jó móka is egyúttal.

SNATAM KAUR MANTRA KONCERT ELŐSZÖR MAGYARORSZÁGON

Budapest, 2016 október 18.