Közös mantrázás? Csoportos zenés meditáció egy kis jógával?

Koncert? Énekfesztivál? Csoportos zenés meditáció, esetleg zenés jógaóra?

Hogyan is lehetne legjobban jellemezni Snatam Kaur és zenekarának élő előadásait? Igen, mindezek együtt, és még ennél is több. Snatam hangja kristálytiszta és ragyogó, a szív egyszerű, ám erőteljes igazságáról dalol.

Snatam isteni dallamokkal átitatott számai tradicionális szikh mantrákon alapulnak, amelyekhez egyszerű, szívhez szóló angol szövegek társulnak, kiegészítve a szent mantrák jelentését, és egyúttal még könnyebbé téve a közönségnek az érzelmi megnyílást.

Snatam harmóniumon (indiai, fújtatóval megszólaltatható hangszer), hegedűn és gitáron is játszik. A harmónium és a tabla (indiai ütős hangszer) a pandzsábi szikh zenei hagyományt képviseli Snatam zenéjében, ami kellemes elegyet alkot a letagadhatatlan nyugati fűszerezéssel. A koncerten játszott dalok többsége a kirtanéneklés hagyománya szerint kérdés-válasz jellegű, és ez egy olyan energiateret teremt, ami szinte tapintható a koncertteremben.

Snatam igen gyakran pranayamát, egy kör jógikus légzőgyakorlatot is beiktat a koncert közben, esetleg felállítja a közönséget egy-egy nyújtó gyakorlat erejéig, amiből aztán szakrális tánc kerekedik. Akárhogy is, a résztvevők számára az est végére feltárul a nagy kozmikus titok: kétséged nem lesz afelől, hogy a szakrális zene jó móka is egyúttal.

Hallgass bele, milyen csodaszép meditativ zenét játszik Snatam Kaur!