Az egyik legerőteljesebb fohász a Gayatri mantra

A Gayatri mantra valószínűleg a legismertebb ősi ima, amit az ember valaha használt, a hindu Rig-védából származik. A hagyomány szerint egy felsőbb lény ajándékozta az indiai bölcsnek, Visvámitrának több éven át tartó odaadó szolgálatáért és meditációs gyakorlatáért – ám valójában ez az egész emberiségre áldást hozó ajándék volt…
A Gayatri mantra egy ima a Naphoz, aki az életet tartja fent a Föld bolygón, egyúttal egy fohász minden érző lény megvilágosodásáért. Az ősi időkben a Gayatri mantra kántálása a kiválasztottak kiváltsága volt, amely szájhagyomány útján szállt brahminról brahminra eónok hosszú sora alatt, és a nők számára elérhetetlen volt.
A Gayatri mantra Deva Premal és Miten repertoárjának is egyik legelőkelőbb darabját képezi, és külön története van. Deva édesapja, Wolfgang ezt a mantrát énekelte kislányának, amikor még édesanyja hasában volt, a várandósság 9 hónapja alatt, megtörve ezzel a brahminok által követett gyakorlatot, amelyről talán nem is tudta, hogy létezik. Amikor Deva megszületett, ezzel a mantrával üdvözölték őt a földi világban. Ennek eredményeként Deva teljesen elköteleződött, átitatódott a szent szöveggel. Ez vált az altatódalává, hiszen gyermekkorában minden este ezt dúdolta lefekvés előtt. 35 évvel később a kör beteljesedett Deva családjában. Deva édesapja halálos ágyánál újra a Gayatri mantrát énekelte apja utolsó lehelletéig, ezzel a szent mantrával búcsúztatva és engedve őt útjára.
Deva 1998-ban,  a The Essence című debütáló albumán rögzítette először a Gayatri mantrát. Azóta Mitennel, szeretett társával és partnerével beutazta a Föld bolygót, amelynek számos pontján énekelte már a mantrát, közvetítve annak átalakító és gyógyító erejét a lelkes közönségnek.
A mantra a hagyomány szerint összekapcsol a Felső Énünkkel és a  legerősebb tisztító mantra, amely a fizikai és a finom síkokon is végtelen békét hoz arra, aki hallgatja vagy énekli. Sőt, olyan erősnek tartják kántálását, hogy egyenértékűnek vélik azzal, mintha az ember a Védák mind a négy kötetét egyszerre olvasná fel.
Gayatri Mantra
Om bhur bhuvah svaha
Tat savitur varenyam
Bhargo devasya dhimahi
Dhiyo yonah prachodayat

Dicséret minden létező forrásának!
Általad érjük el az igaz boldogságot minden síkon,
Áldjuk és szolgáljuk hatalmas lényedet,
kérjük, itass át bennünket örökké égő fényeddel!
Érdemes naponta hallgatni, kántálni, a védikus hagyományoknak megfelelően akár 108-as ismétlésekkel (így a teljes fizikai és finomtestre hat a mantra, bevonva és kitisztítva az összes nádit és csakrát).
http://www.devapremalmiten.hu/hu/video/gayatri-mantra-the-essence