Interjú Snatam Kaurral, a mantrazene világsztárjával - 2019

Snatam Kaur mantra koncert 2019 május 7-8 Budapest

Snatam Kaurt talán senkinek sem kell bemutatni, aki egy kicsit is belecsöppent már a mantrák világába. Az amerikai énekesnő, békeaktivista és író, inspirációját a szikh vallási irányzatból és a kundalini jóga tradíciójából meríti. Különleges tehetsége van ahhoz, hogy a hagyományos indiai szikh énekeket kortárs zenei környezetben szólaltasson meg oly módon, hogy az egyszerre érintse meg a modern embert és keltse fel a lelkében megbújó ősi vágyódását.

Bővebben

Multi-tasking helyett mantrázás

Multitasking helyett mantrázás: hatékonyabb és egészségesebb is

Úgy tűnik, ma már szinte lehetetlen élni multitasking nélkül. Ám a több tevékenység egyidejű végzése nemcsak, hogy nem annyira hatékony, mint hisszük, de valójában még káros is az agyműködésre és az egészségre. Sokan keresik azokat az eszközöket és megoldásokat, amelyekkel fel lehet venni a jelen kor rohanó ritmusát és meg lehet felelni a ránk zúduló feladatoknak. A keleti filozófiák háza táján például találhatunk olyan ősi segítségeket, amelyek meglepően jól működhetnek a mai ember számára is. 

Bővebben

A mantrák ereje a gyermeknevelésben – Snatam Kaur

Egyik nap egy várandós kismama megkérdezte tőlem, milyen mantrákat énekeljen születendő gyermekének. Visszaemlékeztem a saját várandósságomra. Azt éreztem, hogy valami hihetetlen dolog fog velem történni, egy akkora kihívás előtt állok, amire még nem volt példa az életemben: életet fogok adni egy gyermeknek! Emlékszem, ahogy nőtt a pocakom, egyre nagyobb elvárásokkal gondoltam a szülésre, de a szülést követő időszak egyáltalán nem jutott eszembe.

Bővebben

Hogyan működnek a mantrák

Mantra alatt manapság egy gyakran ismételt szót vagy mondatot értünk, azt azonban kevesen tudják, hogy az indiai vallási hagyományból származó mantrákat eredetileg meghatározott céllal és körülmények között ismételgették. A ma már közel ötezer éves tradíciónak számító mantraéneklés nagyon hatékony segítséget nyújt a ma emberének is.

De mik is tulajdonképpen a mantrák?

Bővebben

A mantrák gyógyító ereje

A zene és a hang gyógyító erejét ősidők óta ismerik és használják számos kultúrában, habár ma nem elsősorban a gyógyító ereje miatt olyan népszerű a zenehallgatás. Az utóbbi években azonban számos kutatás készült azzal kapcsolatban, hogy a zene milyen hatással van bizonyos betegségek lefolyására, hogyan hat az egyes szervekre, sőt, még a különféle zenei műfajok eltérő hatását is vizsgálták. Így egyre inkább körvonalazódik, miben is áll a zene, a hangok gyógyító ereje, hiszen egészségre gyakorolt hatásuk lassanként tudományos alapokon is bizonyítást nyer.

Bővebben

Közös mantrázás? Csoportos zenés meditáció egy kis jógával?

Koncert? Énekfesztivál? Csoportos zenés meditáció, esetleg zenés jógaóra?

Hogyan is lehetne legjobban jellemezni Snatam Kaur és zenekarának élő előadásait? Igen, mindezek együtt, és még ennél is több. Snatam hangja kristálytiszta és ragyogó, a szív egyszerű, ám erőteljes igazságáról dalol.

Snatam isteni dallamokkal átitatott számai tradicionális szikh mantrákon alapulnak, amelyekhez egyszerű, szívhez szóló angol szövegek társulnak, kiegészítve a szent mantrák jelentését, és egyúttal még könnyebbé téve a közönségnek az érzelmi megnyílást.

Bővebben

„Az eredendő fény, ami mindannyiunkban ott van” – Interjú a világhírű mantraénekessel, Snatam Kaurral

Liane Buck, az OMTimes Magazine vezető szerkesztője, izgalmas interjút készített SNATAM KAUR, világhírű mantraénekessel új könyvének, az Original Lightnak megjelenése kapcsán, de szó esik a kundalini jógáról, a spirituális szolgálatról és az anyaságról is.

Liane Buck: Mi az Original Light és ezen belül is, mit jelent neked ez a kifejezés?

Bővebben

Hogyan használd a mantrák erejét? Útmutató Devától és Mitentől

A rendszeresen kántált, énekelt mantrák több szinten és több síkon hatnak az emberre. Deva Premal így foglalta össze a mantrák összetett hatását:

Bővebben

ÜZENETEKET KÖZVETITÜNK, HORDOZZUK A LÁNGOT.

Az idei év júniusában jelent meg Deva Premal és Miten Songs for the Sangha című új cd-je –ennek kapcsán készült velük interjú a mantraéneklésről, a kedvenc dalukról és persze arról, hogy sikerült az új album.

2015. 06. 23-án jelent meg a Songs for the Sangha címet viselő új albumotok. Mitől egyedi ez a cd a korábbiakhoz képest?

Deva: Ezen az albumon az angol szövegek és az eredeti szanszkrit mantrák minden korábbinál teljesebben összeolvadnak. Ez nem egy tipikus mantra cd sok-sok mantra ismétléssel, sokkal inkább az életünk örömteli ünneplése Mitennel.

Bővebben

Az egyik legerőteljesebb fohász a Gayatri mantra

A Gayatri mantra valószínűleg a legismertebb ősi ima, amit az ember valaha használt, a hindu Rig-védából származik. A hagyomány szerint egy felsőbb lény ajándékozta az indiai bölcsnek, Visvámitrának több éven át tartó odaadó szolgálatáért és meditációs gyakorlatáért – ám valójában ez az egész emberiségre áldást hozó ajándék volt…

Bővebben